Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2015 16:34 - ЕТО КАК НИ ЛЪЖАТ И ФИНАНСОВО СЪСИПВАТ ЕНЕРГО-ПРО И ДРУГИТЕ ЕЛ.МОНОПОЛИСТИ?! ЕДНА ОТ СХЕМИТЕ Е РАЗГАДАНА!!!
Автор: chavdar01 Категория: Бизнес   
Прочетен: 724 Коментари: 0 Гласове:
2



САМО в ПИК!
Лъсва сложната схема на грабежа на ЕРП-тата от НЕК и от българските граждани! Вижте хитрите врътки с цените и схемата с тлъстите комисиони!
Автор: Ивайло Крачунов Защо ЕРП-тата продължават да дерат българите с огромни сметки на ток? Защо издевателствата на ЕРП-тата продължават, въпреки светкавичната реакция на премиера Бойко Борисов и действията на министър Теменужка Петкова и Делян Добрев?
На тези въпроси се опита да отговори ПИК, като разговаря с топ експерти в областта на енергетиката.
От проучването ни става ясно, че и трите Енерго-дружества, (ЕРП-та) опериращи с мрежите на СН и НН в Република България - ЕВН, Енерго-про и ЧЕЗ, представляват дружества с "интересна" холдингова структура на управление. Те закупуват ел. енергия от свободния пазар, и от НЕК-ОД и от ВЕИ производителите.

Процесите по закупуването, миксирането вътре в холдинга и разпределението на разходите, се прехвърлят между дъщерните дружества в структурата. Това разпределение на паричен ресурс и отговорности по лицензионните им задължения има за цел увеличение на разходи от една страна, и скриване на приходи от друга. Неимоверно големите ползи, които реализират Енерго-дружествата, рефлектират като ущърб на НЕК, респективно и на населението. Това става чрез превъзлагане на значителна част от разходите по лицензионните си дейности към свързани лица и други дружества. Отчитат и прекалено високи разходи за управление и комисиони, значително надхвърлящи утвърдената рамка от държавата.
Например Енерго-дружеството закупува ел.енергия от свободния пазар от АЕЦ Козлодуй на 70 лева и същевременно и от НЕК-ОД на 125 лв. Купува и директно префактурира на НЕК-ОД ел. енергия, закупена от ВЕИ на средна цена от около 400 лева. Цялата финансова тежест от задълженията за изкупуване на ел.енергия се прехвърля на НЕК-ОД, като преразпределителят на финансовия ресурс се явяват техните електроснабдителни дружества.
През месеците април-юни 2012 г. бе регистриран значителен ръст в новоприсъединените фотоволтаични централи като на практика инсталираните мощности многократно надхвърлиха заложените в Националната енергийна стратегия за периода 2010-2020 г.. Това освен финансови последици за НЕК доведе и до допълнителни разходи, свързани с управлението на енергийната система. Основен "присъединител" на ВЕИ неправомерно се явяваха точно ЕРП-тата.
Съотношението на ВИ, присъединени към мрежата на НЕК и тези, присъединени към мрежите на ЕРД е 35:65. Задължението крайните снабдители автоматично да прехвърлят закупената енергия от производители, присъединени към разпределителните мрежи в някои случаи доведе до отрицателен паричен поток за обществения доставчик, т.е. задълженията за плащане на зелена енергия към крайните снабдители надхвърля вземанията му по доставка на електрическа енергия за крайния клиент.
Тъй като Енерго-дружествата приемат ел. енергия от НЕК и от свободния пазар, а от друга страна "изнасят" на НЕК ел. енергия чрез закупуването и префактурирането й от ВЕИ производителите, те се явяват и продавач на НЕК. Чрез тези си действия те не само не успяват да балансират добре количествата в двете посоки, а и не заплащат предизвиканите от тях разходи за върната ел. енергия в преносната мрежа и таксите дължими за това. С тези си действия те завишават допълнително разходите на НЕК от една страна, и го лишават от приходи от друга. Наред с това и създават проблеми на ЕСО в регулирането на електроенергийната система на страната.
Всички описани до тук неправомерни действия на така наречените ЕРП-та, водят до огромни финансови загуби на НЕК, както и невъзможността на обществения доставчик да проверява количествата ел. енергия от ВЕИ, които им се префактурират директно на тях, а с това и размерът на разходите, които им се прехвърлят"!





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chavdar01
Категория: Политика
Прочетен: 3993198
Постинги: 2607
Коментари: 5561
Гласове: 4831
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930