Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2015 19:24 - ДА СИ ПРИБЕРЕМ ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ ОТ УКРАЙНА!!! В МАЙКА БЪЛГАРИЯ ИМА МЯСТО ЗА ТЯХ!!!
Автор: chavdar01 Категория: История   
Прочетен: 1264 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българи от Измаил: Започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия! Десетки нашенци загинали по време на кризата, свидетелстват сънародници.   Киев, Украйна image Десетки загинали етнически българи. За това съобщиха пред bTV организациите на нашите сънародници в Украйна. Освен заради военните действия някои са починали от глад. Български правозащитници настояват за хуманитарен коридор. Последните данни, с които bTV разполага от eтнически българи в Болград и Измаил са, че в момента започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия с Украйна. Това става при два много важни моста – край молдовското село Паланка и на юг при Белгород Днестровский.
Линията на картата свързва заселената от българи област с континанталната част на Украйна. А целта на струпването на войските е тази част да бъде изолирана. Причината – масовият отказ на българи и гагаузи да бъдат молибизирани.
Много от бесарабските българи, с които се свързахме, не пожелаха да показваме лицата им и да споменаваме имената им от страх. По думите на една от тях има загинали от Бесарабия - 40 войници.
„Като вземем предвид, че Одеска област трябва да даде 4500 мобилизирани за украинската армия само от Болградски район трябва да бъдат мобилизирани над хиляда човека, това излиза, че повечето с повиквателни трябва да бъдат българи и гагаузи от Одеска област в армията”, казва бесарабският българин Иван Иванов и допълва, че има данни за убити бесарабски българи.
Колко точно са жертвите не се знае заради характера на военните действия. Украинската армия не влиза в контактен бой, а воюва основно с реактивни снаряди.
„Така че там от хората нищо не остава. В Одеса на погребенията пише, че са само хирургични отпадъци. Тези, които загиват и ги докарват в гробове, нито една стотинка не им се компенсира и българите събират помощ за семействата – за погребение, за да се помогне на тези семейства. бесарабски българин”, допълва Иванов.
Има и етнически българи, които смятат, че е техен дълг да се бият за Украйна.
„Има доброволци, има и в националната армия. Те изпълняват своя дълг пред родината и има загинали хора. Наградиха едни летец на хеликоптера, той е българин”, казва Петър Русев, който е депутат в местния съвет.
Такава позиция зае и посланикът на Украйна в София Микола Балтажи в ефира на bTV.
„Става дума не за тотална мобилизация, а за частична мобилизация. Всички граждани на Украйна са равни пред закона. Няма дискриминация по религиозен или етнически признак. Това, което стана в Одеска област, е в резултат на недостатъчно информиране на хората за мобилизацията”, коментира той.
Нужда от хуманитарна помощ
В същото време правозащитници настояват за хуманитарна акция. „Нашата идея е да им се даде хуманитарен коридор, за да ги спасим, и да им се даде съкратена процедура за гражданство”, настоява Атанас Стефанов от Движение „Приятели на Русия и православните народи”.
Митко Грозев от Български народен събор казва, че събират дрехи и храни, които са най-необходими. Организациите настояват с акцията да се ангажират и Червеният кръст, православното духовенство и държавата.
В Южна Бесарабия, която е географски район в Украйна, българите са между 230 000 и половин милион. В лилавите квадратчета на картата се вижда къде е компактното българско население, заселило се там в началото на 19-и век, когато бяга от кърджалиите в османската империя.



Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chavdar01
Категория: Политика
Прочетен: 3963130
Постинги: 2607
Коментари: 5561
Гласове: 4831
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031