Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2012 20:57 - На хляба твърдото-А "НИЛАНА" В ОТВЪДНОТО!!! -КАКВО СТАВА "ДРУГАРЮ" СОФИЯНСКИ?!
Автор: chavdar01 Категория: Политика   
Прочетен: 1318 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пред портала бездомно куче доволно се протяга под есенното слънце, а в двора няколко души товарят купчина ръждиво желязо. Ток няма от дни. Газ също. Вода все още има, но вероятно и тя скоро ще спре. Бурените край оградата не могат да скрият нахвърляните боклуци, а рекламите върху фирмените бусове бавно избледняват и се лющят. Така изглежда заводът за хляб на "Нилана" в софийския квартал Княжево. В другия, в Подуяне, картината не е по-различна. Компанията, която допреди години бе сред водещите производители на хлебни изделия в България, в момента е пред фалит. От месеци не е плащала заплати, от две седмици е спряла производство, а щандовете й в магазините пустеят.

Редом с това тече и друг, финансов сюжет – разиграва се на фондовата борса, където дъщерното дружество на "Нилана" - "Хлебни изделия-Подуяне", в средата на годината спря плащанията по емитираните през 2008 г. облигации. След преговори за разсрочване на емисията и ангажимент на длъжника за допълнителни обезпечения по нея, преди дни Обединена българска банка от името на облигационерите внесе в съда иск за обявяване на "Нилана" и "Хлебни изделия - Подуяне" в несъстоятелност. Официално решение по него все още няма, но каквато и процедура да последва – оздравителна програма или продажба на имуществото, краят на двете компании ще е продължителен и тягостен.

Единственият им шанс за момента е мигновената продажба. Според писмо до облигационерите кандидат-купувач има в лицето на арендатора от Хасковско Петър Касев, който още през юли е заявил намерение да купи всички дружества от групата на "Нилана" и да оздрави бизнеса. Обещаните гаранции обаче все още не са налице, така че шансът за сделка става все по-нищожен. А с него и този заводите в Княжево и Подуяне скоро да подновят работа. Поне при сегашния собственик.

Бизнес с горчив край
Първите сигнали за проблеми с бизнеса на "Нилана" дойдоха още миналата година, когато компанията започна да бави заплати на работници и сви обема на производство. В края на годината заводът в Княжево спря поточната линия за хляб и там остана действащ само сладкарският цех. Малко след това, по думите на служители от "Нилана", те са спрели да получават и заплатите си.

Така "Хлебни изделия – Подуяне" остана основен производител в рамките на групата. Но с видимо влошаващи се резултати. В края на 2011 г. дружеството направи само частично плащане на лихвите по облигациите си, като уведоми облигационерите (основно пенсионни и взаимни фондове), че ще преведе остатъка в 30-дневен срок. На 9 януари сумата бе платена, но отсрочката бе сигнал за финансови затруднения. Те излязоха наяве през юни тази година, след като дружеството не преведе дължимото лихвено плащане от 210 000 евро. В същото време финансовият отчет на "Хлебни изделия – Подуяне" за тримесечието от април до юни показа 1.26 млн. лв. загуба и над два пъти намаление на продажбите, сравнено с предходната година – от 5.9 млн. лв. на 2.3 млн. лв.

В доклада към финансовия отчет няма обяснение за това рязко влошаване на резултатите. Подобно на предишните обаче и в него личи тенденция за по-бърз ръст на разходите на дружеството спрямо приходите му. Причината е трайното поскъпване на основната производствена суровина – брашното, чиято цена само през 2011 г. е нараснала с над 50%. Така в продължение на години себестойността на хляба се е увеличавала при почти непроменена крайна цена.

Последното, според хора от хлебния бранш, е резултат от свитото потребление в кризата, което доведе до силен натиск за ниски цени на пазара. Според тях той идва основно от страна на големите вериги, които се конкурират помежду си именно на тази база. А "Нилана" от своя страна е изпаднала в прекалена зависимост от партньорството си с тях. Факт е, че през последните години през големите вериги минаваха близо 50% от продажбите на компанията.

"Опитаха да работят с всички големи търговци и ето докъде стигнаха. С колегите сме единодушни, че причина за фалита им са търговските вериги и техните условия към доставчиците с всичките надценки и такси, които налагат", коментира собственик на предприятие за хляб.

Според друг представител на бранша логиката е следната: докато цената на брашното расте, доставните цени на хляба не са променяни от десет години и това стопява маржа, при който работят производителите на хляб. Освен това стоката се кара до магазините по няколко пъти на ден, което я прави зависима и от скъпите горива. "Всичко това е на наш гръб, тъй като търговските вериги имат железни дългосрочни договори и почти не допускат промени в цената", коментира той.

Растем заедно, но докога

Kaufland, Billa, Carrefour, Metro, HIT, "Фантастико", "Пикадили" - това са само част от големите търговци, в чиито обекти се продаваха продукти на "Нилана". Причината е прозаична: с нарастващия пазарен дял на търговските вериги през годините за много производители договорите с тях станаха повече от задължителни. "Нилана" не правеше изключение, а може би най-шумно рекламираното й партньорство бе това с Kaufland. То започна още с първия магазин на германската верига в Пловдив и продължи с всеки нов обект.

"С разкриването на магазините на Kaufland ще расте и "Нилана", твърдеше собственикът на компанията за хляб Николай Тапаров с отварянето на първите си обекти в магазините на веригата през 2006 г. По това време компанията влизаше със самостоятелен щанд в пространството пред касите в Kaufland, продаваше и на рафтовете вътре, а дълго време произвеждаше и хляба под собствената марка на търговската верига. Вероятно заради тази обвързаност мнозина свързаха финансовите проблеми на производителя на хляб точно с това партньорство.

От ръководството на Kaufland отказаха коментар. Източник, близък до веригата, обаче отхвърли твърденията като несъстоятелни. Според него "Нилана" е работила при еднакви условия с останалите доставчици, а проблемите на компанията са плод единствено на недалновидно управление – непремерено разрастване и неправилно позициониране. По повод на твърденията за натиск върху ценовата политика на веригата той заяви: "Мениджърите трябва да имат глави на раменете си и да преценят на какви цени сключват договори."

Виновник - кризата
В случая с "Нилана" търсенето на единствен виновник за затъването на компанията едва ли е удачно. Принос има и кризата, при която потреблението се ориентира към най-масовия и евтин продукт. Това лиши компанията от едно от ключовите й предимства – производството на черен и диетичен хляб.

"Нилана" бе сред първите, които се ориентираха към тази ниша и се наложи като едно от силните имена в нея. От 2010 г. тя произвеждаше и единствения в страната хляб за диабетици, лицензиран от немския институт "Биотаск". По време на икономическия растеж търсенето на специални хлябове се увеличаваше, но в кризата се сви до 10-12% от общите продажби. А това засегна и производителите на подобни продукти.

Другата голяма промяна за компанията през последните години бе загубата на политически протекции, на които се радваше при управлението на НДСВ и Тройната коалиция. Случайно или не, именно това бяха едни от най-силните години за "Нилана", през които тя спечели и големи държавни
поръчки за доставка на хлебни продукти. За това може да е допринесъл и фактът, че до 2008 г. акционер в дружеството бе министърът на отбраната в правителството на Тройната коалиция Николай Цонев. Съответно след смяната на властта други фаворити спечелиха позиции при обществените поръчки.

Купи си хляб
Проблемите на "Нилана" изглеждат дълбоки и е ясно, че могат да се решат само със солидни следства. От едната страна са задълженията по облигациите на "Хлебни изделия - Подуяне" от 6 млн. евро, от друга – производственото оборудване, взето на лизинг от "Интерлийз", има и банков кредит. Заплати чакат и служителите – бивши и все още настоящи.

Най-добрият вариант за компанията е появата на купувач, който да изплати дълговете и да я вдигне на крака. Подобен шанс има предвид наличието на силен бранд и възможността за бързо подновяване на производството.

Според източници на "Капитал" има и кандидат. От месеци текат преговори между собственика на "Нилана" Николай Тапаров и арендатора от Хасковско Петър Касев, който вече е заявил плановете си и пред облигационерите. А именно – покупка на всички дружества от групата на "Нилана" (собствениците на хлебозаводите в Княжево и Подуяне, както и търговската "Чехия консулт", в чиито активи влиза терен за супермаркет) плюс оздравяването им чрез програма за съкращаване на разходите. И купувачът, и продъвачът по евентуалната сделка не бяха открити за коментар, тъй като от няколко дни са с изключени телефони. Според запознати с преговорите обаче тя е все по-малко вероятна, тъй като Петър Касев до момента не е представил необходимите гаранции пред облигационерите. Ако не се появи друг кандидат за "Нилана", най-вероятно съдбата на дружеството ще е далеч по-безславната разпродажба на активи и покриване поне на част от задълженията към кредиторите му.

Що се отнася до пазарния дял на "Нилана" в производството на хляб, за броени дни той бе разпределен между останалите марки. Самите производители признават, че в бранша има капацитет за свръхпроизводство и това не позволява да се усети силно фалитът на отделна фирма, било то и една от най-големите.

По темата работиха Весела Николова, Радостина Маркова и Мара Георгиева, capital.bg

P.S.
КАКВО СТАВА ДРУГАРЮ СОФИЯНСКИ?
МАЙ ИЗТОЧИХМЕ ЗАВОДИТЕ,ЗА ДА ИМА
КАКВО ДА ЛАПКАМЕ НА СТАРИНИ, А?!
КОЛКО МИЛИОНА ОКРАДОХТЕ??!!!
ЗАЩО УНИЩОЖИХТЕ МАЛКИТЕ ЧАСТНИ ПЕКАРНИ С ХУБАВИЯТ ДОМАШЕН РЪЧЕН ХЛЯБ?!
КАТО НАКРАЯ ПАК ИЗЛЕЗОХТЕ НЕКАДЪРНИ ДА СЕ СПРАВИТЕ С ТОЗИ БИЗНЕС,КОЙТО СЕ ОКАЗА ЧЕ СЪВСЕМ НЕ Е ЛЕК!
(ШАПКА ИМ СВАЛЯМ НА ТЕЗИ МАЛКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ)
НО ВИЕ,ВИЕ СТЕ МРЪСНИК!!!

http://youtu.be/h1D8dx46fhY




Гласувай:
1



1. анонимен - Малка аналогия
21.10.2012 09:16
В началото си помислих, защо частен проблем на една фирма е в "Политика". После, обаче... ами то- нашето правителство, не умеещо да води самостоятелна политика, като Нилана се е вързало за големите супердържави и разчита, че техния просперитет ще развива и нас. Но като настъпи кризата супермаркетите отсвирват Нилана, а супердържавите- България и правителството се чуди какво става с нашите приятели. Ами няма ги. Никога не ги е имало. Това са само интереси. Техните интереси.
цитирай
2. chavdar01 - ДО 1. анонимен - Малка аналогия
21.10.2012 20:36
МИСЛЯ ЧЕ ПРОБЛЕМА Е МАЛКО ПО-ДЪЛБОК!
цитирай
3. анонимен - хасан
22.10.2012 19:51
Тъпа, червеногъза и шизофренична свиня си ти
цитирай
4. chavdar01 - ДО 3. анонимен - хасан
22.10.2012 21:26
ХАСАНЕ-Е-Е-Е,ВЗИМАЙ СИ РЕДОВНО АМФЕТАМИНИТЕ!
АЗ СЪМ ТОЛКОВА ЧЕРВЕН,КОЛКОТО ТИ СИ ХАСАН!
РАЗБРА ЛИ СТЕФЧО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chavdar01
Категория: Политика
Прочетен: 3965029
Постинги: 2607
Коментари: 5561
Гласове: 4831
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031