Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2015 11:55 - ОЩЕ ЕДНА ОТ СХЕМИТЕ ЗА ИЗМАМА НА ЕНЕРГО-ПРО И ДРУГИТЕ ЕЛ.МОНОПОЛИСТИ Е РАЗГАДАНА!!! ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ НЕ СПИ!!!
Автор: chavdar01 Категория: Политика   
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
РАЗСЛЕДВАНЕТО на ПИК продължава!
Вижте по каква схема ЕНЕРГО-ПРО И ЕРП-тата печелят милиарди на гърба на АЕЦ "Козлодуй"!
Автор: Ивайло Крачунов image Защо ЕРП-тата продължават да дерат българите с огромни сметки на ток? Защо издевателствата на ЕРП-тата продължават, въпреки светкавичната реакция на премиера Бойко Борисов и действията на министър Теменужка Петкова и Делян Добрев?Проучване на ПИК установи стресиращи факти около ЕРП-тата, които са тема табу за обикновените потребители на електро енергия.

Трябва да се знае, че ЕРП-тата, освен че имат лиценз за обществен доставчик на електроенергия, притежават и лиценз за търговия с ел.енергия. Така законно се превръщат в търговци на ел.енергия. Тази енергия те продават на свободния пазар по определени от самите тях по-високи цени, от което печелят два пъти - веднъж при купуването на ел. енергията и втори път при продажбата й.
Въпросът е, че първо те купуват ел.енергията, която после продават, от държавната атомна централа АЕЦ "Козлодуй" на по-ниска предварително договорена цена и най-важното непазарна.
Второ - купуват от АЕЦ "Козлодуй", вместо от НЕК, като в същото време така "провалят" търговете на НЕК.
Това води до загуба на държавата в две посоки: веднъж за АЕЦ "Козлодуй", който не провежда търговете си на пазарен принцип, и втори път - загубите са и за НЕК, която не си продава ел.енергията, няма приходи и не може да се разплаща. Следва да се има предвид, че загубите само за няколко месеца се изчисляват на милиони. Тези загуби се отразяват на целия сектор "енергетика", защото НЕК все повече не може да се разплаща по веригата. В допълнение на това неестествено ниската цена от търговете на АЕЦ "Козлодуй" подбива пазара на енергетика в страната, от което печеливши са само ЕРП-тата търговци на тази енергия. 
Оказва се, че ЕРП-тата функционират все повече като търговци на ел. енергия, отколкото като обществени доставчици. 
Отделно от това поради грешни ценови решения, методиката за върната ел.енергия, такса и други разходи ЕРП-тата дължат на НЕК над 700 млн. лв. задържани и неизплатени задължения за ел.енергия. Вместо да платят тези пари на НЕК, ЕРП-тата умишлено ги задържат. Това сериозно нарушава финансовата стабилност на НЕК и води до ограничаване на финансовия ресурс на производителите на ел.енергия, които от своя старана не могат да осигурят горива за производство. Нарушеният паричен поток създава опасност за осигуряване на доставките на електрическа енергия. Това крие сериозна опасност и за сигурността на електроенергийната система на страната. Неплащането на тези суми води и до невъзможността НЕК да се разплаща с доставчиците на електроенергия , а оттам и с производителите на суровини. Това застрашава доставките на електроенергия, което е риск за енергийната стабилност на системата и националната сигурност. 
Освен това ЕРП-тата са и в бизнеса с ВЕИ, от която енергия НЕК губи средно по 435 млн. лв. (EVN например са собственици на ВЕИ.) Следва да се има предвид, че средната цена на енергията от ВЕИ е в пъти по-висока от цената, по която НЕК продава ел.енергията си на регулиран пазар. Това обаче не пречи на ЕРП-тата да печелят и от този си бизнес. 
Предвид задължителното изкупуване на енергията от ВИ, разходите на НЕК са се увеличили с 850 млн. лв., което е около 35% от разходите, формиращи цената за енергия. 
При проверка във ВЕИ сектора бе констатирано, че документите на ДНСК съдържат данни за едни производствени ВЕИ мощности, докато в документите за присъединяване към ЕРП се съдържат по-големи мощности. Има разминавания и в номерата на документите, издадени от ДНСК и тези, съдържащи се в досиетата на ВЕИ-централи в ЕРП-тата.
След направените от ДКЕВР в началото на 2014 г. одити на ЕРП-тата, бяха констатирани общо 2690 нарушения. При "ЧЕЗ Разпределение България" са установени нарушения в над 50% от проверените случаи, при "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД в над 64%, при "Енерго - Про Мрежи" АД нарушенията са в 57% от проверените случаи.
Оказва се, че трите ЕРП-та са отчели 220 млн. лв. приходи над утвърдените за регулираната си дейност през периода 2008-2012 г. Освен това дружествата са имали нужда от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което те са заявили и им е заложено от Регулатора. В следствие на това реализираната икономия от технологични загуби за трите ЕРП-та е в размер на 405 млн. лв. Въпреки това те не са отчели по-големи печалби, а са използвали средствата за увеличаване на административните си разходи, в т.ч. консултантски услуги, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица и други преки разходи. Така, на практика, ЕРП-тата са си насочили печалбите към свои фирми, за да не ги декларират и да се считат за разход. Тези разходи значително надвишават обаче утвърдените от ДКЕВР в регулаторната рамка. В допълнение на това трите ЕРП-та са надвишили неправомерно разходите си с близо 1 млрд. лв. или 818 млн. лв.
Следва да се има предвид и фактът, че ЧЕЗ е собственик на ТЕЦ Варна. Години наред ТЕЦ Варна получаваше пари за студен резерв, които респективно се печелиха от ЧЕЗ (като собственик на централата). За толкова години ЧЕЗ не прави никакви инвестиции за екологизация на централата. ЕРП-то собственик не прави необходимото, за да покрие европейските изисквания за експлоатация на ТЕЦ-а. В следствие на това стотици работници останаха на улицата.
ЕРП-тата са добри търговци на ел.енергия, но не толкова добри обществени доставчици като се има предвид множеството нарушения по отношение на качеството на доставяната електрическа енергия - с по-високо или по-ниско напрежение от установеното по държавен стандарт. При "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД от 33 направени проверки при 5 случая е извършена манипулация от страна на дружеството. От останалите 28 проверки са установени 15 нарушения  (в над 50% от случаите). При "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД са констатирани нарушения в над 64% от случаите. При " Енерго - Про Мрежи" АД нарушенията са в 57% от проверените случаи.
Не е малък броят и на нарушенията, свързани с подмяна на електромерите. При "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД са констатирани 1088 нарушения, свързани с подмяната на електромерите, от направените 1283 проверки. Видно е, че това е в 85% от случаите. При "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД са установени 349 нарушения, за които са съставени констативни протоколи, от общо направени 553 проверки. Това е 63% от случаите. Що се отнася до "Енерго - Про Мрежи" АД, от проверени 570 съоръжения са констатирани нарушения в 320 случая или в 56% от случаите.
ЕРП-тата имат сериозни нарушения и по отношение на отчитането на консумирана от потребителите ел.енергия за период, който е бил по-дълъг от установения от Регулатора.
Всичко това се отразява и върху раздутите сметки за ток, с които ЕРП-тата грабят българските граждани.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chavdar01
Категория: Политика
Прочетен: 3995926
Постинги: 2607
Коментари: 5561
Гласове: 4831
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930