Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2015 17:59 - ФАРАОНА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ОТ КТБ ОТНОВО ИСКА ДИСТАНЦИОННО ДА "ОТХАПЕ" ОГРОМНА ХАПКА ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
Автор: chavdar01 Категория: Политика   
Прочетен: 1087 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ОТНОВО ГОЛЯМ СКАНДАЛ!
Злополучният банкер Цветан Василев слага ръка върху част от военно-промишления комплекс на България!
Автор: ПИК image Абсурдно, но факт! Държавата и Търговския регистър помогнаха на избягалия банкер Цветан Василев да сложи ръка върху част от военно-промишления комплекс на страната ни.
Това е факт, след като босът на фалиралата КТБ пое управлението на „Хедж Инвестмънт България“ АД, стратегическо дружество, което контролира две от най-големите предприятия, свързани с воентата ни промишленост – „Дунарит” и „Авионамс”.
Вчера Търговският регистър към Агенция по вписванията смени управлението на „Хедж Инвестмънт България“, въпреки че длъжностното лице по регистрация самт е констатирало, че документите на заявителя са неизрядни!
Така за пореден път държавата показа, че законите не се спазват, а скандалното в случая е, че се позволява на укриващия се от закона Цветан Василев окончателно да овладее две от дружествата, придобити с пари на вложителите от изфирясалата му банка.
„Хедж Инвестмънт България“ АД държи пряко контролния пакет акции от авиоремонтния завод в Пловдив „Авионамс“ АД, а същевременно е едноличен собственик на капитала на мажоритарния акционер в „Дунарит“ АД – „Кемира“ ЕООД.
По този начин „Хедж Инвестмънт България“ АД се оказва за Василев изключително важно дружество, защото както „Дунарит“ АД, така и „Авионамс“ АД са работещи предприятия, способни да носят приходи. Не си мислете обаче, че Василев иска контрола върху тези дружества, за да ги предостави в полза на Фонда за гарантиране на влоговете, въпреки че са придобити с пари на банката.
Фактите по-долу убедително доказват, че целта му е само и единствено лична изгода.
На 15.01.2015 г. е проведено общо събрание на акционерите на „Хедж Инвестмънт България“, на което е взето решение да бъдат освободени членовете на съвета на директорите и на тяхно място да бъдат избрани лоялни към Василев хора. На събранието се явява само единия акционер  - EFV International Financial Ventures Ltd – офшорно дружество, контролирано от Василев и вероятно негова собственост, регистрирано на Британските Вирджински острови.
Присъстват и адвокатите Иван Марков и Светослав Димитров от адвокатска кантора „Пенков, Марков и партньори“ (Иван Марков е съдружник на адв. Владимир Пенков, председател на надзорния съвет на „БТК“ АД, който брани интересите на Василев в Телекома).
На 04.02.2015 г. довереният адвокат на Василев – Мартин Милчев Апостолов, заявява в Търговския регистър смяната на директорите, но след няколко указания за представяне на допълнителни документи получава отказ, тъй като събранието се е провело на различен адрес от този, предвиден в устава, а и книгата на акционерите е нередовна.
Отказът изобщо не смущава адв. Апостолов и само седмица по-късно той пуска в регистъра същите документи. Следват нови 3 бр. указания от длъжностното лице, последното от които в 10:22 часа на 16.02.2015 г.
Апостолов не представя никакви документи по последните две указания, напротив, нагло депозира „обяснителна записка“, в която отказва да предостави документи и грубо и безпардонно обвинява длъжностните лица, дали указанията, в некомпетентност!?
Срокът за отстраняване на нередовностите по заявлението изтича на 16.02.2015 г. в 12:18 часа, заявителят нищо не е представил (нещо повече, по „обяснителната записка“ дори е постановен изричен отказ, защото не е сред  документите, които се изискват), но вместо да постанови отказ по заявлението, Търговският регистър най-изненадващо вписва заявения нов състав на съвета на директорите!
Едва ли има друг такъв случай в историята на тази институция – при дадени указания и непредставени документи, да се постанови незаконно вписване по абсолютно нередовно заявление.
Или някой се е уплашил от заплахите на адв. Апостолов, или, което е по-вероятно, е оказан неправомерен натиск върху последното длъжностно лице, на което системата е разпределила заявлението, подозират специалисти. 
Дали държавата и разследващите органи ще се задействат в случая и дали ще бъде потърсено обяснение от Търговския регистър, а и отговорност от виновните лица, за Василев вече е без значение. След като е придобил окончателно контрола върху „Хедж Инвестмънт България“ АД, оттук нататък ще го интересува само как да осребрява приходите на „Дунарит“ АД и „Авионамс“ АД.
Всъщност Цветан Василев в случая се е подсигурил двойно. 
В бума на цесиите и прихващанията Василев решава да „изчисти“ „Дунарит“ АД от дълговете му към КТБ (около 90 млн.лв.) и да го заложи фиктивно в полза на добрия си приятел Едоардо Миролио. За да може, ако нещата с „Хедж Инвестмънт България“ АД се объркат, заложния кредитор бързо да смени управлението и да поеме предприятието.
Как става „хватката“?
„Дунарит“ АД е длъжник на КТБ по банкови кредити за 90 млн.лв., по които липсва каквото и да било обезпечение. Същевременно, с помощта на контролирания от Василев съвет на директорите, „Дунарит“ придобива вземания на Миролио и на свързани с него дружества от КТБ, които вземания са извън гарантираните депозити и с които италианския бизнесмен така или иначе е изгорял.
След което „Дунарит“ прихваща своите задължения към банката - с придобитите от Миролио, а и от други фирми - бушони на Василев, вземания. Така дълговете към финансовата институция се изчистват, а дружеството остава фиктивно задължено към Миролио по договорите за цесия (със сума от над 24 млн. евро). Именно това е формалното основание да бъде вписан залогът върху цялото предприятие.
Звучи сложно, но всъщност идеята е да се прецака банката и Фонда за гарантиране на влоговете като основен кредитор, а предприятието да остане чисто от задължения.
И замисълът е изпълнен. Факт е и вписването в Търговския регистър на новия съвет на директорите на „Хедж Инвестмънт България“ АД.

Реакция от институциите - никаква.

Въпросът е не само кога държавата най-после ще потърси отговорност от Василев за ограбените милиарди, а и кога ще спре да му съдейства за продължаващите машинации и отклоняване на активи?!
Първо беше „Петрол“, после „БТК“, сега „Дунарит“ АД и „Авионамс“ АД. Други работещи фирми, придобити с пари на банката, май не останаха!

 А и ако всеки обвиняем от прокуратурата може безнаказано да прави каквото си иска с предприятия, които произвеждат снаряди и боеприпаси, утилизират мини и ремонтират самолети и хеликоптери, то държавата е абдикирала напълно от задълженията си към обществото!




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chavdar01
Категория: Политика
Прочетен: 3995832
Постинги: 2607
Коментари: 5561
Гласове: 4831
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930