Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2015 09:57 - РУМЪНИЯ ИМА ЦЯЛО ПРАВИТЕЛСТВО В ЗАТВОРА,ДА СЕ ГОТВИ БЪЛГАРИЯ!!!
Автор: chavdar01 Категория: Политика   
Прочетен: 413 Коментари: 0 Гласове:
1



Бивш премиер и ексминистри, осъдени за корупция, могат да сформират зад решетките кабинет на националното единство!
image
Румънското правителство с корумпирани министри.
Бивш румънски премиер, бивш вицепремиер и много бивши министри, които се намират в затвора заради корупция, във всеки момент могат да сформират правителство, което е „одобрено“ от съдиите. Този кабинет с членове в раирани дрехи, „предложено“ от Националната дирекция за борба с корупцията, е „гласувано“ и одобрено от Върховния съд на Румъния. Много са и потенциалните му членове, които в момента са обект на разследване или срещу тях се водят дела.

След революцията в Румъния, и особено в последните 5 години, съдиите изпратиха зад решетките поне 13 политици, които са заемали министерски постове в различни правителства. На практика румънските магистрати създадоха условия и зад решетките да може да се сформира правителство, при това на националното единство, тъй като там се намират бивши министри от целия политически спектър в страната.
Премиерският пост в правителството на раираните костюми се полага на Адриан Нъстасе. Бившият министър-председател на Румъния, който бе на власт от 2000 г. до 2004 г., изглежда в идеална форма. Той бе осъден по две дела, но през миналата година Нъстасе бе освободен под гаранция. В началото на 90-те години Нъстасе беше външен министър, така че в кабинета може да изпълнява и тази функция.
Вицепремиерът в „раираното“ правителство е Джордже Копос – политик, който за кратко бе зам. министър-председател от 2004 г. до 2006 г. Той излежава две присъди – едната е 4 г. и 8 месеца заради укриване на данъци и пране на пари при продажбата на футболисти на отбора „Рапид“ (Букурещ), чийто собственик беше; и още 4 г. заради укриване на данъци след сключване на сделки с държавната лотария.
Ясно е и кой ще оглави Министерството на земеделието – бившият министър Йоан Аврам Мурешан, който получи най-голямото наказание от всички, осъдени досега управници за корупция. Той е наказан със 7 години затвор. Мурешан има и втора присъда от 3 г. лишаване от свобода по дело, свързано с манипулирането на обществени търгове, организирани от аграрното министерство. Мурешан взимал подкупи, за да спечелят „подходящите“ кандидати.
Бившият министър на съобщенията Сорин Пантиш, който обжалва присъдите си за корупция, ще бъде много ценен кадър в „затворническото“ правителство. Той има две присъди, които общо са за 10 г. затвор и са по обвинения в корупция, пране на пари и измами.
В Министерството на съобщенията може да се направят и промени, ако се наложи. Жолт Наги, който оглавяваше това ведомство в периода между декември 2004 г. и юли 2007 г., също е готов отново да седне в министерското кресло. Наги беше осъден на 4 г. затвор за изтичане на поверителни данни относно големи приватизационни сделки през 2005-2007 г. По това дело бе осъден и бившият министър на икономиката Кодруц Шереш, който успешно може да застане начело на „раираното“ Министерство на икономиката и търговията. Министерството на финансите е запазено за Децебал Траян Ремеш, който бе осъден на 3 г. затвор за корупция, но вече излежа наказанието си.
Правителството зад решетките преди дни увеличи броя на министрите си. Бившият транспортен министър Мирон Митреа бе наказан с 2 г. затвор заради корупция.
Голяма е конкуренцията за поста в транспортното ведомство, като сред кандидатите е и Релу Фенекиу, който беше транспортен министър в правителството на настоящия премиер Виктор Понта. Фенекиу бе наказан с 5 г. лишаване от свобода, тъй като негови компании продали между 2002 и 2005 г. използвани трансформатори на държавно предприятие на цената на нови продукти.
В „раираното“ правителство може да влезе и бившият министър на отбраната Виктор Бабюк, който бе осъден на 2 г. затвор заради размяна на терени на военното ведомство със собственика на футболния отбор „Стяуа“ Джиджи Бекали. Бабюк излежа наказанието си. Военното ведомство може да бъде поверено и на друг бивш негов ръководител – Виктор-Атанасий Станкулеску, който бе министър от 1990 г. до 1991 г. Той бе осъден за корупция, а преди това изкара почти 6 г. зад решетките по дело за потушаване на бунтове в Тимишоара през 90-те години. По него Станкулеску бе осъден на 15 г. лишаване от свобода.
Моника Якоб Ридзи, която бе министър на младежта и спорта между декември 2008 г. и юли 2009 г., бе осъдена на първа инстанция на 5 г. затвор за корупция и злоупотреба със служебно положение при организирането на прояви по повод Националния ден на младежта през 2009 г. Според обвинението тя е сключила договори, без да проведе търг за събития по повод Деня на младежта, отбелязван на 2 май. Така и делото стана известно като „2 май“. В понеделник Върховният съд на Румъния потвърди наказанието й, което не подлежи на обжалване, и тя ще се присъедини към правителството зад решетките.
Не можем да пропуснем и правосъдното министерство. То е за Тудор Чиуариу, който бе министър на правосъдието през 2007 г. Той бе осъден на 3 г. и 6 м. зад решетките, тъй като е съдействал за продажбата на сграда на Румънските пощи на частна компания на цена, която е значително под пазарната.
В очакване на присъди или с наказания, произнесени от първоинстанционни съдилища са още доста бивши министри. Сред тях са бившата министърка на развитието Елена Удреа, бивш министър на икономиката Йон Аритон, вицепремиерът Ливиу Драгнеа, бившият министър на икономиката и екскмет на Букурещ Адриан Видяну и още много други.

в. „Адевърул“
Препечатано от в. Сега




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chavdar01
Категория: Политика
Прочетен: 3995382
Постинги: 2607
Коментари: 5561
Гласове: 4831
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930