Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2015 11:10 - ТОВА Е! ГЪРЦИТЕ ПОКАЗАХА ЧЕ СА ГОРД НАРОД!!! ПО-ДОБРЕ БЕДЕН,НО ГОРД,ОТКОЛКОТО БЕДЕН(БОГАТ) И НАДУПЕН КАТО НАС!!!
Автор: chavdar01 Категория: Политика   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Словото на Ципрас, което ще влезе в историята (ВИДЕО) Думите му отново напомниха защо Гърция е люлката на демокрацията!   Атина, Гърция image В реч пред гръцкия парламент късно снощи премиерът Алексис Ципрас призова народа да каже „категорично „не“ на ултиматума“ на международните кредитори в рамките на предвидения на 5 юли референдум, Ципрас посочи, че „гръцкият народ ще каже категорично „не“ на ултиматума, но в същото време ще каже „да“ на солидарна Европа“. Предния ден при завръщането си от Брюксел той се обърна към гръцкият народ в друго обръщение, в което обясни защо правителството не се поддава на натиска на кредиторите. Ето пълния текст на словото му.Граждани на Гърция,

През последните шест месеца правителството води битка в условията на безпрецедентен икономически натиск, за да реализира мандата, който вие му дадохте на 25 януари.

Мандат за преговори с нашите партньори, чиято цел е да сложим край на строгите икономии, да върнем просперитета и социалната справедливост в нашата страна.

За постигане на устойчиво споразумение, което зачита както демокрацията, така и европейските правила. Споразумение, което да доведе до окончателно излизане от кризата.

В течение на преговорите неколкократно беше изискано от нас да приложим мерките от меморандума, договорен от предишните правителства, без значение, че този меморандум недвусмислено беше осъден от гръцкия народ в последните избори.

Никога, дори за миг, не сме помисляли да се откажем. Или да предадем вашето доверие.

След пет месеца тежки преговори, нашите партньори изпратиха предложение-ултиматум на заседанието на Еврогрупата, което е насочено срещу гръцката демокрация и гръцкия народ. Ултиматум, който противоречи на основополагащите принципи и ценности на Европа. Ценностите на нашия общ европейски проект.

На гръцкото правителство беше казано да приеме предложението, което ще донесе допълнителна, непоносима тежест на плещите на неговия народ. То ще подкопае възстановяването на икономиката и обществото като засили несигурността и изостри още повече социалното неравенство.

Предложенията на институциите включват мерки, които целят поредно дерегулиране на пазара на труда, орязване на пенсиите, още по-сериозно намаление на заплатите в публичния сектор, както и увеличаване на ДДС върху храните, ресторантьорството и туризма, премахване на данъчните облекчения за гръцките острови.

Тези предложения, които пряко нарушават европейските социални достижения, базовото право на труд, равенство и достойнство, доказват, че някои партньори и членове на институциите нямат интерес да бъде постигнато жизнено и ползотворно споразумение за всички. По-скоро целят унижението на гръцкия народ.

Пакетът илюстрира настойчивостта на МВФ да наложи груби, наказателни мерки за строги икономии. Сега е моментът водещите европейски сили да използват повода и да предприемат инициатива да бъде сложен окончателен край на кризата с гръцкия дълг. Криза, която засяга и другите европейски държави и която заплашва бъдещето на европейската интеграция.



Жители на Гърция,

Изправени сме пред историческата отговорност да не позволим борбите и жертвите на гръцкия народ да останат напразни, да укрепим демокрацията и националния ни суверенитет. Тази отговорност ляга върху нас!

Отговорност за бъдещето на страната ни.

Това ни задължава да потърсим суверенната воля на гръцкия народ за отговор на ултиматума.

По-рано тази вечер беше свикан кабинетът и аз предложих да бъде проведен референдум, за да се чуе гласът на хората. Прие се единодушно.

Утре парламентът ще проведе извънредно заседание, за да ратифицира предложението на кабинета за провеждане на референдум следващата неделя, на 5 юли. Въпросът ще бъде дали да приемем или да отхвърлим мерките на международните финансови институции.

Вече информирах френския президент, канцлера на Германия, както и президента на Европейската централна банка за моето решение. Утре ще помоля писмено лидерите на ЕС и институциите за кратко удължаване на програмата, за да могат гръцките граждани да вземат решение без натиск и шантаж, така както е предвидено в Конституцията на страната ни, в духа на демократичната европейска традиция.



Граждани на Гърция,

Призовавам ви да решите – независимо и с достойнство, както повелява гръцката история, трябва ли да приемем изнудващия ултиматум, който настоява за стриктно и унизително прилагане на безкрайни икономии, без перспектива някога да се изправим на собствените си крака, социално и финансово.

Ние трябва да отговорим на авторитаризма и суровите мерките на икономии с демокрация – спокойно и решително.

Гърция, люлката на демокрацията, трябва да изпрати ярко демократично послание на европейската и световната общност.

Аз лично се ангажирам да зачета резултата от вашия демократичен избор, какъвто и да е той.

Напълно убеден съм, че вашият избор ще отчете историята на нашата страна и ще изпрати до целия свят послание за достойнство.

В тези критични моменти, всички ние трябва да помним, че Европа е общ дом за всички европейски народи.

Че в Европа няма собственици и гости.

Гърция е и ще остане неразделна част от Европа, а Европа е неразделна част от Гърция.

Но Европа без демокрация ще бъде една Европа без идентичност и компас.

Призовавам всички вас към национално единство, да запазим самообладание и да вземем достойно решение.

За нас, за бъдещите ни поколения, за гръцката история.

За суверенитета и достойнството на страната ни!

Видео от обръщението на гръцкия премиер


Превод: solidbul.eu
 



Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chavdar01
Категория: Политика
Прочетен: 3964138
Постинги: 2607
Коментари: 5561
Гласове: 4831
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031