Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2018 16:37 - Как ДПС узурпира Гърмен? http://www.mignews.info/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 324 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как ДПС узурпира Гърмен?
  Кметицата Минка Капитанова неочаквано е преминала към партията на Доган
  image image        

Истинска политическа война се разгаря между ГЕРБ и ДПС в община Гърмен, а ескалиралото напрежение бележи неофициалния старт на предстоящите догодина кметски избори, пише Faktor.bg.

Само преди дни общинското ръководство на ГЕРБ в общината официално оттегли Величка Цветкова като зам.-кмет на Гърмен и предупреди със специална декларация членовете и симпатизантите си, че оттегля политическата си подкрепа за кмета на общината Минка Капитанова.

Скандалът избухва неочаквано в края на юни тази година. На общинска сесия с декларация е обявено, че кметът на Гърмен Минка Капитанова, заедно с още 8 съветника – двама от „ Движение, просперитет и сигурност”, трима от „Алтернатива за община Гърмен” и трима от „ Движение – 21” на лявата Татяна Дончева

преминават към към групата на ДПС,

която става най-голяма и управляваща, а хората на ГЕРБ се оказват единствената опозиция. Превратът е съвсем неочакван, защото през 2015 година всички са спечелили изборите в общината с анти-ДПС пропаганда.

„Това беше удар под кръста, реално вотът на хората от общината е нагло подменен, всички се чувстват измамени. Радостта и надеждите, че сме се избавили от лошите практики и некомпетентно управление на ДПС са помрачени, а гласовете на хората са задкулисно продадени чрез действията на кмета и общинските съветници”, казва пред Faktor.bg Верхад Ислямов, който е лидер на ГЕРБ в община Гърмен.

Предисторията

В продължение на 25 години след началото на демокрацията община Гърмен е превърната в бастион и феодално владение на ДПС чрез дългогодишния кмет Ахмед Башев, осветен и като агент на ДС. През септември 2013 година за кмет на Гърмен е избрана Минка Капитанова, след като Ахмед Башев става депутат от партията на Доган и посочва приемника си. Само две години по-късно обаче Минка иска сама да е капитан на общинския кораб и се обявява против ДПС, защото през есента на 2015 година Башев отново се кандидатира за кмет на общината, а конфликтът между двамата става публичен.

Капитанова вече се е еманципирала от Сараите и играе за кмет, но от името на инициативния комитет “ Движение, просперитет и сигурност”. Стига се до балотаж между нея и предишния й покровител Башев, а жителите на община Гърмен масово гласуват протестно срещу ДПС и връщането на Башев. Така за първи път от 1990 г.

монополът на Сараите и Доган в района е разбит,

ДПС губи не само кметски пост, но успява да спечели едва 5 общински съветника.

„На балотажа единствено ние от ГЕРБ  подкрепихме Капитанова на 100 процента с над 2300 гласа, защото нашата война беше срещу ДПС и Башев. Формирахме ново мнозинство от 12 съветника без хора на Доган, с председател от ГЕРБ – Екатерина Татанова. Но почти веднага след изборите шефът на месния парламент стана обект на психически тормоз от Капитанова и нейни протежета, в резултат на което през 2017 г. Татанова се отказа, а ние не пожелахме повече председателското място.  Въпреки това продължихме да подкрепяме основните политики в общината, за да продължи изолирането на ДПС. Но Капитанова и играещите с нея общински съветници измамиха хората, които ясно декларираха с гласа си, че не искат модела на Доган. Сега общината отново се оказва техен заложник, след подло предателство на избирателите”, казва Верхад Ислямов.

Настъплението на ДПС в района обаче не спира до тук. Капитанова и отборът съветници-ренегати, за да се докажат пред новите господари започват

политически чистки и психически тормоз

над инакомислещи жители от района. Капитанова си позволява дори да отправя публични заплахи срещу политическите си опоненти. Те не остават само на думи – през август съпругата на общинския лидер на ГЕРБ, която е медицинска сестра в детската ясла, е уволнена безпричинно и със смешни мотиви. Заповедта й я връчва лично кметът Минка Капитанова, като и казва ясно, че е уволнена „по политически причини”, а дори и съдът да я възстанови, докато тя е кмет на общината няма да я назначи отново.

Паралелно с това преформатираното политическо мнозинство в Общинския съвет продължава административните репресии към членове и симпатизанти на ГЕРБ. На 17 август на сесия на Общинския съвет е отменено предишно решение, с което се разрешава изготвяне на ПУП за къща за гости на Емилия Татанова, дъщеря на общински съветник от ГЕРБ. Преди това кметът Капитанова е отправила публична заплаха пред майката: “…ще гледате общината през крив макарон, забрави за ПУП-а на дъщеря ти….”.

„Целта на тези административни репресии е да се демонстрира пред жителите на Гъмен, че тук вече управлява ДПС и който не се съобразява с тях – ще бъде подложен на атаки. В хората се нагнетява отново усещане за страх и съобразяване със силните”, казва Верхад Ислямов.

Кметът Минка Капитанова в защита на новата си политическа визия прибягва и до пропагандни номера. На сесия на Общинския съвет обявява през август, че отпуснатите от Министерски съвет 600 хил. лв. за инфраструктурни проекти в община Гърмен са осигурени лично от ДПС и идват с тяхна благословия. Не закъсняват и резултатите – от тези 600 хил. лв. нито едно населено място с кмет на ГЕРБ – това са селата Марчево, Скребатно, Балдево и Хвостяне, не получава и стотинка. Това провокира общинската организация на ГЕРБ в общината да изпрати лично писмо до премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

„В София трябва да знаят, че средствата, които правителството осигурява, се използват от ДПС

да сплотяват редиците си и да си правят политически пиар

В същото време получаваме упреци и атаки от опозицията в лицето на БСП, че осигуряваме средства за общините на ДПС, а нашите кметове не получават и стотинка. Как тогава да реализират политики, които са обещали на избирателите”, пита Ислямов.

Зад променените политически ориентации на кмета Минка Капитанова и част от общинските съветници в Гърмен ясно прозират апетити за позициониране на предстоящите местни избори през 2019 г. През мандата на Капитанова обаче община Гърмен съвсем не е цъфнала и вързала . Оказва се например, че по “Проекти на ЕС”  общината не е изготвила и защитила нито един стойностен проект за благоустрояване и инфраструктура в района. Докато съседните общини като Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча са получили десетки милиони. В района пък открито се говори, че всички обществени поръчки потъват основно в една фирма. Наскоро пък кметът Капитанова стана за резил, след като бе заловена с две незаконни включвания на къщата й в село Дебрен към водопроводната мрежа.

Случващото се в Гърмен съвсем не е дребен местен скандал, а ясен симптом, че ДПС е започнало битка да си върне на всяка цена феодалните владения, които получи от политическия елит след демокрацията. Но нескрита е и съпротивата срещу опитите на Сараите да пресират политически хората в малките общини и да ги превръщат в свои крепостни. Хората на Гърмен остават пример – как се води война с депесарско робство.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708397
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031