Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2018 22:42 - Сивата икономика е около 30%. Сивата държава обаче е много повече!
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 448 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Има доста надеждни методи за оценка на това, колко е сивата икономика в една държава. Всеки, който иска да се запознае с тази тема, може да го направи, проучвайки купища информация на тази тема.


Кой говори обаче колко е сивата държава? Лесно е, когато искаме да разберем, с колко бизнесът лъже собствената си държава, като не отчита официално оборотите. Това го виждаме всички ние, обикновените граждани, когато купим от някой малък магазин стока и когато не получим фискален бон. Разбираме го, когато трябва да наемем майстори, да ни оправят покрива или да ни поправят комините или банята. Ако случайно поискате фаткура за тази услуга, майсторите ще се изпарят от полезрението ви като сняг, паднал в края на месец май. Просто няма да намерите майстори, които да работят с фактури, освен ако не е някаква фирма, която ще ви съдере кожите с високите си цени.

Какво да кажем обаче за сивата държава? От говини се опитвам да получа информация от сайтовете на държавни учреждения - министерства, комисии, агенции, държавни предприятия. Пълно е с глупости, плява или накратко - ненужна информация. Важната информация я няма.

Същото е и когато става дума за общините. Опитайте се да търсите информация за похарчените пари и ще разберете за какво става дума.  Нашата държава е много зле в тази област. По мое мнение, сивотата в държавата преминава 90%, не защото няма информация - както казах, пълно е с ненужна информация, но когато става дума за харченето на нашите пари, това вече е проблем.

Тук не говоря затова, дали са искали нашето разрешение да правят един или друг харч. Говоря затова, поне точно да ни информират къде точно, за какво и кой е взел нашите пари. За да знаем кого след това да псуваме. Конкретно, а не изобщо. Защото е по-честно да псуваш конкретния служител, който ни е ощетил, отколкото да псуваш държавата изобщо. Държавата ни е мъгла и можем само да мечтаем, че някога ще стигне процентът на сивата икономика - около 35%. Тогава ще сме сериозно мръднали в икономическото и социалното развитие.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194858
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031