Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2008 00:44 - ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ НАД ДАНС
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1128 Коментари: 0 Гласове:
0



Зам.-председателят на комисията по вътешен ред

Татяна Дончева: В ДАНС трябват персонални промени К
image
Фотограф: Надежда Чипева
var banarr = new Array(5,6,7); vbaneritxtcapital(banarr,"Спонсорирани връзки
    ","
","
  • ","
  • "); Спонсорирани връзки Какъв е проблемът с т. нар. разпечатки на мобилни телефони ?

    - Оказа се, че искането на списъци за проведени телефонни разговори, разпечатки и установки (запитване за собствеността на даден телефонен номер - бел. ред.) са много често използвана форма за събиране на информация, която се прави от сравнително ниско ниво служители на ДАНС и МВР и изключително неформално. Има конституционна разпоредба за защита на определени права, но на подзаконово ниво се е стигнало до това да няма забрана за събиране на разпечатки от полицейските структури и службите за сигурност.

    Това означава ли, че тези искания са противоконституционни?

    - Искането на разпечатки без основание, както и всякаква друга намеса в кореспонденция е противоконституционно. Затова ние проверихме обосноваността на тези искания и честотата на тяхното използване.

    Какво показва тази информация ?

    - Те се използват за информация за контактите на едно лице. Но за разлика от специалните разузнавателни средства (СРС) като подслушването, където механизмът е такъв, че трябва да има мотивирано искане, включително за това за какво ще се използва мероприятието, тук не само се работи без съдебно решение - и може би това трябва да остане така, но при всички случаи употребата на технически средства изисква повече от обосновката "оперативната необходимост". Защото събирането на такава информация засяга конституционните права на гражданите, не на депутатите.

    Защо?

    - Разпечатките дават възможност за установяване на начина на живот на лицето и контактите му, за контрол върху него, за поставянето му в компроматна ситуация и за какво ли не още извън човешките права. Това, което прави впечатление, е, че в ДАНС събират всякаква информация и твърдят, че трябва да я събират, включително несъотносима към задачата, която са си определили.

    Такъв ли е случаят с информационното дело за журналисти "Галерия"?

    - Когато се събира нещо за решаването на някаква задача, то трябва да е това, което ти трябва, а не всичко, което ти хрумне. Според инструкцията им те не би трябвало да образуват такъв вид дело, защото задачата, която са си поставили с "Галерия", е конкретна - да се установи откъде изтича класифицирана информация.

    А изтичала ли е класифицирана информация от ДАНС или това са само новини от кухнята на ДАНС ?

    - Фактът, че лицата, работили това дело, не знаят коя класифицирана информация търсят - те го потвърдиха пред членовете на вътрешната комисия, буди размисъл.

    Как така ще търсят изтекла класифицирана информация, без да знаят каква е тя?

    - Резонен въпрос. Твърдението им, че те първо трябвало да изяснят мрежата, по която се е движела информацията, без да ги интересува какво всъщност е минало по тази мрежа, говори, че те могат в една разработка да съберат цялата медийна или политическа среда или на техни колеги, за да установяват всякакви други неща, но не и изтичане на класифицирана информация. Такава производна работа не обслужва националните интереси. Тя може да обслужва частни интереси, да решава други задачи.

    Проверката на ДАНС от страна на парламента предизвика различни мнения, защо?

    - Изумена съм от лица, високо в държавната йерархия, които казаха, че парламентът няма работа там. Те са останали във времето от преди 10 ноември. Слушам трети ден изявленията на един началник на кабинет. Помня, че той преди няколко години в една зима каза, че армията е на своето място и че "вие ще видите, ако случайно не си знаете мястото". Също така си спомням, че докато учех в гимназията, живеех в пансиона на Националната математическа гимназия на "Толбухин" 40. Имахме един нощен възпитател, който гледаше на нас, възпитаниците на НМГ, като на малолетни престъпници. Подозирам, че този началник на кабинет гледа по същия начин на Народното събрание. В друга държава от това би станало скандал, довеждащ до отстраняване на въпросния началник на кабинет.

    Не се ли забелязва тенденция, че винаги когато парламентът тръгне да проверява службите за сигурност, да ги постави под някакъв контрол, тяхната реакция е да предизвикват скандали?

    - Да, това е така и според мен се дължи на един манталитет, който дори младите хора попиват от началниците си. Тези дни констатирах, че за тях думата парламентарен контрол е абсолютно невъзприемаема. Чух да се поставя под съмнение искането на парламентарната комисия за вътрешна сигурност да се провери кой и защо е разпечатвал двайсет и няколко депутатски телефона. Включително с твърденията, че те решават дали да дадат или да не дадат информация според Закона за класифицираната информация. Депутатите имат пълен достъп до информация на принципа "необходимо да се знае". Между другото напоследък много се спекулира, че върху службите не се упражнява парламентарен контрол, защото не била създадена нова комисия. Към момента нашата комисията упражнява парламентарен контрол до създаването на някаква друга. И това, което се проверява, е спазването на конституционните права на всички граждани.

    Доколко механичното събиране на трите служби - НСС, ВКР и Финансово разузнаване в ДАНС, е причина за скандала ?

    - Решението да бъдат събрани бившите три служби в една, без да се размества нищо беше продиктувано от желанието да се намали съпротивата за създаването на ДАНС. Защото тогава имаше откровено инспириране на съпротива вътре в самите структури. Но към днешна дата това вече изглежда пречка с пребиваването на всеки в неговата си сграда, с живеенето на собствен живот. Много пъти настоявахме тези служби да се слеят, но това не стана. Това започва да пречи на работата.

    Това означава ли, че трябва да има някакви промени в Закона за ДАНС?

    - Не. Трябва да има промени вероятно персонални и вероятно в структурата. Но това се решава от административния ръководител. Не мисля обаче, че имаме основание да отричаме институцията. Защото това ми напомня на нашия стар български навик, като се посади едно дърво, на третия час да почнем да го дърпаме, за да видим дали се е вкоренило.

    Как стана така, че от служба, която трябва да се бори с организираната престъпност и корупцията, в един момент ДАНС се оказа служба, която се занимава със себе си и с политически интриги?

    - Ако проследите последните 10 години, ще се натъкнем на няколко скандала, в които една от съставните части на ДАНС винаги е участвала. Смятам, че това е въпрос на манталитет, на навици, на начин на работа. Понякога и на липса на здрава ръка да се следи да има рационалност и ефективност в работата.

    Съществуват мнения, че това е битка между вас и Румен Петков и между ваши лобита в ДАНС, свързана с предстоящия конгрес на БСП?

    - Между службите за сигурност и политическите и държавните институции трябва да има отношения, които да се основават на хигиена. Те изискват всяка жаба да си знае гьола. И същевременно на никого да не му хрумва да отрича парламентарния характер на държавата. Започнат ли службите да се занимават с фабрикуване на политически интриги това е изключително рисково. Защото обикновено ключовите държавни мъже са много самотни, обкръжени от тесен кръг хора и много податливи на внушения. В такава ненормална среда те могат да бъдат подведени да вземат всякакви решения, включително погрешни. Така че няма друга гаранция освен спазването на правилата.

    Защо обаче премиерът не реагира веднага на скандала и не взе мерки, все пак ДАНС е на негово пряко подчинение, а и беше обвинен, че службата изпълнява негова политическа поръчка?

    - Премиерът се върна вчера (сряда - бел. ред.) от САЩ. Предполагам, че се нуждае от време за консултации, за да вземе решение какво да прави в тази ситуация. От това, което имах възможност да видя по време на проверката, не мисля, че той има причастност към това, в което го обвинява ДСБ. Трябва да си много необективен към фактите, за да започнеш да правиш такива връзки.

    Какво мислите за факта, че президентът нарече скандала "въздух под налягане"?

    - Президентът Георги Първанов, когото аз помня като председател на моята партия, не би казал такова нещо, не би се държал по този начин и не би оценил ситуацията така. Аз помня скандала с Филчевгейт, когато ние светкавично поискахме извънредно заседание на парламента по време на лятната ваканция. И знам, че тогава той беше сериозно разтревожен от обстоятелството, че един главен прокурор може да бъде подслушван в дома си. А сега твърдението, че, първо, никой няма право да се бърка в информационните масиви на службите, второ, че депутатите трябва да бъдат тотално подслушвани, следени, разработвани и т.н., защото те едва ли не са невменяеми, крадци, престъпници... Това Георги Първанов, председателят на моята партия, преди 10 години не би могъл да каже.

    Това изглежда по-скоро като внушено от службите мнение.

    - Вероятно събирането на агенти, разкрити и неразкрити, бивши и сегашни, на едно работно място, формира някаква особена атмосфера във въздуха, която пречупва възгледите на един иначе демократично изглеждащ човек.

    Какви са възможните изходи от този скандал?

    - Изходите виждам в следното - ръководството на агенцията трябва да бъде подкрепено, особено председателят, ако трябва да взема определени административни мерки. Да бъде изискано от него да направи съответните корекции в инструкциите, които касаят оперативния отчет и вътрешния контрол върху служителите. Парламентарният контрол върху службите, върху ДАНС, трябва да бъде нещо, което се разбира от само себе си и трябва да прецизираме до каква информация имат право на достъп депутатите, за да не даваме поводи за спекулации на никакви началници на никакви кабинети. 

    http://www.capital.bg/show.php?storyid=559436


    Тагове:   контрол,   данс,


    Гласувай:
    0



    Няма коментари
    Търсене

    За този блог
    Автор: meto76
    Категория: Политика
    Прочетен: 14583866
    Постинги: 4396
    Коментари: 12131
    Гласове: 9761
    Спечели и ти от своя блог!
    Архив
    Календар
    «  Март, 2024  
    ПВСЧПСН
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031