Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2013 10:29 - АКО СПРЕМ "НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ" НА "ИРЛАНДСКАТА ПАСТИРКА" И "БОКО-СИКАДЖИЯТА" ПОНЕ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ..............
Автор: chavdar01 Категория: Политика   
Прочетен: 915 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.......ЩЕ СЕ ИКОНОМИСАТ ЗА БЮДЖЕТА МИНИМУМ
3-3.5 МИЛИОНА ЛЕВА!!!!
НЕ ВИЖДАМ ЗАЩО ДА ИМ ПЪЛНЯ ГУШАТА НА ТЕЗИ ИЗМЕКЯРИ,ТЕЛИВИЗИОННИ И ДРУГИ,КОГАТО ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА КОИТО СТАВАТ В БЪЛГАРИЯ НЕ НИ ИНФОРМИРАТ ИЗОБЩО ИЛИ САМО ЗАВОАЛИРАНО!!!
1).КАКВО КАЗАХА ЗА ПРОДАЖБАТА НА ПЕЧАТНИЦАТА НА БНБ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА?????!
НА ВРЕМЕТО ИВАН КОСТОВ САМО СИ ГО ПОМИСЛИ И
ИЗЛЕТЯ СЪС ШУТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО!!!
А СЕГА ЦЪРВУЛА ОТ БАНКЯ ЩЕ МИ СЕ ПРАВИ НА "ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ" ПО АМЕРИКАНСКИ.....АЙ СИКТИР БЕ,ЦЪРВУЛ!!!!!
2).КАКВО КАЗАХА ЗА "ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ ПО ТУРЕЦКИ"???
КАКВА "СВИРКА" МУ НАПРАВИ "ИРЛАНДСКАТА ПАСТИРКА" ТА СЕГА ЩЕ РАЗДАВАМЕ ИМОТИ НА ТУРЦИЯ?!!!!!
КОЛКО ИМОТА ВЪРНА ТУРЦИЯ НА ИЗСЕЛЕНИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ОДРИНСКА ТРАКИЯ??????!
ЗАЩО ЦЪРКВАТА,ПОВТАРЯМ ЦЪРКВАТА "СВЕТА СОФИЯ" В ЦЕНТАРА НА ИСТАНБУЛ Е С МИНАРЕТА???!
ДА СЕ СЪБОРЯТ ВЕДНАГА!!!
ТОВА Е ХРИСТИЯНСКИ ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА!!!
------------------------------------------------------------------------------
ЕТО ЗАТОВА БНТ ТРЯБВА ДА СИ "ПОЧИНЕ" МАЛКО!!!

P.S.
Света София - Истанбул, Турция
image

 

    Света София или Църквата на Пресветата Мъдрост (на гръцки: Αγία Σοφία, турски: Ayasofya) е бивша престолна църква на Византийската империя в Константинопол (дн. Истанбул), превърната в джамия от османските завоеватели през 1453 г. След 1934 е превърната в музей. Построена е само за 5 г. (532-537 г. сл. Хр.). Счита се за най-яркия пример за византийска архитектура и поради размера си и архитектурните и инженерни постижения е една от най-великите сгради на Античността.

 

    На мястото на днешната Св. София е имало църква още от времето на император Константин I, започната през 325 г. Горяла е няколко пъти, като последно е разрушена по време на потушеното от Юстиниан I въстание Ника през 532 г. Още същата година започва строежът на новата църква, която има нова архитектура. За главни архитектиИсидор от Милет и Антимий от Трал, известни по онова време теоретици в архитектурата и математиката. Императорът им поставя за цел много амбициозен план, чиято цел е да създаде най-големия и велик храм в историята. За целта не са пестени никакви средства и църквата е завършена в изключително кратък период от 5 години под зоркия контрол на самия Юстиниaн. Използвани са ценни материали от територията на цялата империя. Цялата вътрешност на църквата е облицована или със златни мозайки или със скъпи видове мрамор. Много от мраморните колони са днонесени от стари езически храмове от антични градове в Мала Азия. Строежът ѝ е изпразнил имперската хазна и по модерни изчисления тя все още е най-скъпата сграда в света. са избрани

 

При осветяването на църквата на 27 декември 537 г. се смята, че Юстиниан е изрекъл думите „Соломон, аз те надминах“, имайки предвид Храма на Соломон в Йерусалим. Св. София е най-голямата църква в света в продължение на почти 1000 години и все още е 4-та по площ в света.

 

    Поради прекалено бързия строеж, архитектурните нововъведения и сеизмичната активност в района куполът на църквата пада частично няколко пъти през нейната дълга история (558, 563, 989, 1346 г.), но бива бързо възстановяван. След нашествието на кръстоносците през 1204 църквата е плячкосана и много ценни предмети с религиозно и историческо значение са унищожени или откраднати. Разрушени са златните и сребърни обкови на иконостаса и вратите, а самият храм е поруган. В преиода на Латинската империя (1204-1261 г.), в църквата се е изпълнявал католическият обред. След превръщането ѝ в джамия през 1453 г. във вътрешността и биват направени малки промени, поетапно са построени и 4 минарета в ъглите ѝ, а през 16 в. османският архитект Синан достроява странични подпори, които подобряват стабилността на постройката. В средата на 19 в. на швейцарците братя Фосати е възложено да реставрират и ремонтират джамията. В този преиод е достроен минбар и са окачени кръглите дървени панели с имената на пророка и първите халифи. Счита се, че този ремонт е унищожил много от старите византийски мозайки, които до този момент са били просто замазани с хоросан.

    През 1934 г. Мустафа Кемал Ататюрк обявява сградата за музей. Доста от съществуващите мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени. В днешни дни храмът е музей и се посещава от туристи от целия свят.

 







Гласувай:
5



1. bojinkata - Подкрепям напълно!!!!!!!!!!!
11.08.2013 13:39
Подкрепям напълно!!!!!!!!!!!
цитирай
2. chavdar01 - ДО 1. bojinkata - Подкрепям напълно!!!!!!!!!!!
11.08.2013 14:14
ЛОШОТО Е,ЧЕ НАС НАМА КОЙ ДА НИ ЧУЕ!!!
ЗА РАЗЛИКА ОТ ТУРСКИЯТ ЗАМ.ПРЕМИЕР.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chavdar01
Категория: Политика
Прочетен: 3965820
Постинги: 2607
Коментари: 5561
Гласове: 4831
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031