Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2013 19:22 - ПОСВЕТЕНО НА МИН.СТОЙНЕВ! МИН.НА ИКОНОМ.И ЕНЕРГЕТ.
Автор: chavdar01 Категория: Политика   
Прочетен: 1062 Коментари: 0 Гласове:
0



А БЕ ДРАГО,ЗАЩО СЕ ИЗЛАГАШ КАТО КИФЛАДЖИЯ?!
ЩЕ ТИ ЗАДАМ САМО ЕДИН ЕДИНСТВЕН ВЪПРОС:
КОГАТО СЕ ПОСТРОИ АМЕРИКАНСКИ ЯДРЕН БЛОК В КОЗЛОДУЙ,ЯДРЕНИЯТ ОТПАДЪК КЪДЕ ЩЕ БЪДЕ ИЗХВЪРЛЯН????
ЗАЩОТО ОТ РУСКИТЕ РЕАКТОРИ ОТПАДАКА СИ ГО ПРИБИРАТ РУСНАЦИТЕ!!!
И ВТОРИ ВЪПРОС:
АКО РУСНАЦИТЕ ОТКАЖАТ ДА СИ ПРИБИРАТ И РУСКИЯТ БОКЛУК ЗАРАДИ ТОЗИ НОВ БЛОК,КАКВО ЩЕ ПРАВИМЕ?
КЪДЕ ЩЕ ГО КАРАМЕ?
ДАНО ДА ИМАШ ВИЛА С ГОЛЯМ ДВОР ЧЕ ДА ГО КОПАМЕ ТАМ!!!


СТАТИЯТА Е ОТ ИВЕСТОР.

Изграждането на нов блок в АЕЦ Козлодуй може да започне най-рано през 2016 г.
За финансирането ще се мисли след като Министерският съвет реши дали да стартират преговори с Westinghouse   Изграждането на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” може да започне най-рано през 2016 г. Това съобщи на брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който се завърна от посещението си в САЩ.

Министърът ще препоръча на Министерския съвет да започнат преговори с американската компания Westinghouse за изграждането на реактора. Той посочи, че очаква кабинетът да разгледа доклада му до края на годината, предаде агенция Фокус.

“След като Министерски съвет вземе решение за преговори между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Westinghouse, моделите на финансиране могат да бъдат няколко. Не сме се спрели на модел”, каза той.

„Размерът на инвестицията тепърва ще бъде уточнен. Очакваме финансовият модел да бъде изграден за шест месеца”, добави министър Стойнев. По думите му възможно е да има и държавна гаранция, а от избрания модел на финансиране ще зависи дали ще се търси частен инвеститор.

В САЩ икономическият министър се е срещал с представители на Eximbank - официалната експортна кредитна агенция на САЩ, които са изразили готовност да финансират 70% от проекта.

Драгомир Стойнев посочи, че очаква подкрепа от всички политически сили за проекта. “Този проект не е на това правителство, а на българската държава”, коментира той.

Още по темата   Стойнев предлага преговори с Westinghouse за нов блок в Козлодуй

 

Според министъра на икономиката и енергетиката не е нужно да бъде обявяван конкурс за избор на технология за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", защото AP 1000 е технология от ново поколение и по-сигурна от нея няма в света. В САЩ Стойнев бе придружаван от изпълнителните директори на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов, и на Агенцията за ядрено регулиране - Лъчезар Костов, които по време на пресконференцията също дадоха високите си оценки за американския реактор, предаде БТА.

В момента все още няма действащи такива реактори, но се изграждат два в САЩ и два в Китай, и докато българският реактор бъде изграден, те вече ще работят, коментира Генов. 

Според Стойнев ако сега не бъдат взети мерки за създаване на нови мощности за производство на енергия, след 15 години положението у нас ще стане драматично. Иван Генов пък посочи, че АЕЦ "Козлодуй" ще има достатъчно средства за удължаване на експлоатационния срок на работещите сега 5-ти и 6-ти блок на централата, дори и да бъде започнат новият проект. 

На въпрос какво ще прави страната ни с поръчания на руската "Атомстройекспорт" ядрен реактор за АЕЦ "Белене", Стойнев заяви, че по проекта "Белене" се води арбитраж и не може да прави никакви коментари, за да не бъдат използвани в съда. Според Стойнев въпросът с проекта "Белене" ще се решава още поне две години.

image  VS.image
ДРАГО-О-О,СЛАБА РАКИЯ СИ!





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chavdar01
Категория: Политика
Прочетен: 3986488
Постинги: 2607
Коментари: 5561
Гласове: 4831
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930