Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2013 23:32 - Каква беше 2013 година?
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 4704 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Както е видно от датата, от доста време не писах в блога. Спрях да пиша, защото в един момент осъзнах безмислието - и безсилието - на думите в Българско.Както проследих след това, много приятели също спряха да го правят. Защото 2013, за разлика от предходните, се оказа година на непредсказуемността, обществения инфантилизъм и ирационалността. И гласовете на малкото рационални публични личности, политици - пък какво остава за блогъра - бяха удавени в политическата чалга, клюките и клеветите. И нормалната реакция беше да замълчат. А трезви гласове имаше не само в редиците на "старата" десница, но и други формации, но те бяха отвяти от кресливи калинки, десислави, лиляни, волни и неволни, ментови лидери и лидерчета.След предсрочните избори те вместо да се радват, разбраха, че ги е връхлетяла Пирова победа. Няколко месеца след изборите продължават да блеят и размятат удари в празното пространство, където беше любимата им боксова круша...
 2013-та ще бъде годината на хората - факли, хората избрали не мъченическа, а мъчителна смърт. Годината на многото самоубили се - статистиката мълчи и не дава отговор колко са те. Тъй като съм стигала "на дъното" ги разбирам, но не приемам начина, по който те решиха да напуснат този свят.Те не научиха важни уроци и заедно с живите "мъченици" не си дадоха сметка, че това, което ни се случва е по волята на малцинствата в българското общество. И заедно с живите не направиха усилие да осъзнаят, че могат да се противопоставят на Злото, ако мислят и действат рационално. Вероятно те са били тези, които дадоха властта на несъстоялия се цар, на Доган, на Станишев, на Генерала-Пожарникар, на хора с очевадни психически проблеми. Бог да ги прости и да успокои душите им.
 Сега хора като тях са се вкопчили за пешовете на партийните си лидери, разленили са се по площадите след новия "месия" Бареков...
 През февруари и март българинът изригна, като поиска взаимно изключващи се неща - намаляване броя на депутатите в Народното събрание и избори за Велико народно събрание. Нов Изборен кодекс и избори "тук и сега". Борбата с монополите бе с предизвестен край.
Градът, където протестите бяха започнати с най-голям интензитет, който с най-голяма сила искаше нов кмет - заплати с човешки живот /Пламен Горанов/ когато изборите за нов кмет бяха насрочени, отговори с изключително ниска избирателна активност.
Втората вълна протести вече имаше ясна цел - "оставка", осъзнаха, че "повече така не може". Това, което обаче им пречи да постигнат целта си е, че не искат да признаят протеста като политически, че не могат да отричат партиите като стълбове на демокрацията и постигнатото по време на Прехода - който в България все още не е завършил. При тези протести пролича и скъсаната връзка между поколенията, обърнатите представи за бъдещето като за ...минало.
 И в стоварилата ни се имигрантска вълна не се представихме добре. На развихрилата се ксенофобия, противопоставихме благодушно "гостоприемство", което не се оказа такова....
 През 2013 свикнахме с икономическата криза - с ограниченията, лишенията, оскъдицата, някъде доведена до оскотяване- както се свиква с физическа болка, с хронично заболяване.
В международен план, от този свят си отидоха Маргрет  Хилда Тачър, Нелсън Мандела, но 2013 година ни "даде" пастор Гаук... За пръв път в двехилядолетната история на Папството римски първосвещеник доброволно се отказа от понтификата си. А на България - нов патриарх, пак от Варна започна очистването на Българската православна църква.
 Макар и трудно се роди Реформаторският блок...
 Живи сме! Пък дали сме здрави е отделен въпрос...



Гласувай:
4



1. milenita89 - ...
24.12.2013 09:52
Доста добър анализ. Даже ще цитирам нещо, което ми направи впечатление и което силно подкрепям - "Защото 2013, за разлика от предходните, се оказа година на непредсказуемността, обществения инфантилизъм и ирационалността. И гласовете на малкото рационални публични личности, политици - пък какво остава за блогъра - бяха удавени в политическата чалга, клюките и клеветите". Уви, и до този момент все още се опитват да ни удавят във всевъзможна помия, клюки, догадки, спекулации, интриги. В почти всяка сфера на обществения живот. А хората станахме просто пионки в политическите игрички на партии и партийки; като че за тях не сме хора, а просто средство да си изиграят добре картите и да си осъществят болните амбиции. Хората-факли също бяха употребени като едно такова средство в политическата пропаганда. И при втората вълна на протести се видя същото - политиците разделиха народа на лагери, на "млади, красиви и протестиращи" и на стари, наивни и контрапротестиращи. Така че не само я има "скъсаната връзка между поколенията", но и помежду ни, между всеки един от нас - гледаме се мнително и с недоверие, а бъдеще въобще не виждаме...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 472979
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031