Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2021 18:17 - ГЕРБ и ДПС готвят купуване на 400 000 гласа по 100 лв. „бройката“ https://www.mignews.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГЕРБ и ДПС готвят купуване на 400 000 гласа по 100 лв. „бройката“
  Ако БСП и ДПС бяха опозиция, отдавна да са свалили Борисов, казва бившият депутат Панайот Ляков
  image image    

Г-н Ляков, вие въведохте термина „олигархичен мафиотски модел“(ОММ) далеч преди неговата масова употреба. Сега мнозина смятат, че почти всички процеси в българския политически живот са свързани с ОММ. Как защитавате тази теза?

За пръв път заговорих за ОММ през 2008 г. в книгата си „Модерните партии“, още по времето на Тройната коалиция. Този модел започна да се формира, когато управляваха НДСВ и ДПС, укрепна по времето на Станишев и се наложи като определящ за политиката на цялата държава при Борисов. Това е престъпна мрежа, обхванала най-важните структури на българското общество: съдебната система, политическата система, администрацията – с министри, зам.-министри, областни управители. Чрез тези пипала октоподът диктува политически решения. Много от участниците са били свързани или с ДС, или с номенклатурата на БКП/БСП. Затова казвам, че моделът ОММ по генезис е ляв. Смешно е, когато чувам как „борци“ срещу модела щели да го атакуват от леви позиции – като Отровното трио и Мая Манолова, която сама е участвала във формирането на модела, а сега иска да го разбива.

Кои партии, според Вас, влизат в мрежата на този ОММ?

Тъй като НДСВ изчезна като къщичка от карти, останаха БСП, ДПС и естественият им продължител ГЕРБ. Това, че ГЕРБ толкова години остана на власт не беше възможно без подкрепата на БСП и ДПС на различни равнища. Ако те бяха истинска опозиция, отдавна да са свалили Борисов.

Щом БСП е вградена във фундамента на модела, с какво на „столетницата“ е удобно второто място, след като тя 12 г. е извън властта?

Удобно е за част от тях, които не искат да бъдат на първа линия. В бизнес отношенията между ГЕРБ и БСП цари пълна хармония. Тази „опозиция“ си получава своя пай от „баницата“, която Ахмед Доган продължава да реже. Затова тази позиция е изключително изгодна – печелиш пари, без да носиш видима отговорност. И тъй като БСП не е тотално корумпирана, в средите й цари пълен разлом.

Освен пипалата на олигархичния модел, трябва да бъдат назовани и самите олигарси, които периодично се сменят на партиди. Кои са икономическите изпълнители в този модел понастоящем?

Единият е вече в Дубай и не съм сигурен дали напълно е извън играта – той продължава да контролира достатъчно хора на различни позиции и те ще играят някаква роля в изборите. Делян Пеевски отдавна е нарицателно име, той е финансовият „консилиери“ на Доган. Братя Бобокови също са в схемата.

Говори се и за братя Домусчиеви.

При тях е по-различно, те са много придирчиви в контактите си. Иначе безспорно са олигарси, категорично са свързани с ГЕРБ и властта. Те още не са се издължили на държавата по сделката за БМФ, което говори достатъчно. Има и доста участници в мрежата на регионално равнище. Борбата срещу ОММ ще трае години и трябва да бъде поета от младите хора като дълг. Предстои тежък и опасен път.

В своите изследвания Вие перифразирате Чърчил и неговият призив за „Кръв, пот и сълзи“?

Точно така, аз казвам, че ще са ни нужни смелост, пот и сълзи. Тази престъпна мрежа може да бъде победена само от не по-малко мощна демократична мрежа.

Има признаци, че ГЕРБ и моделът се готвят за „перестройка“ – да сменят фасадата, но съдържанието зад нея да остане същото. Под каква нова външност може да се появи тази партия, за да не последва съдбата на НДСВ?

Под никаква форма това не може да стане. ГЕРБ не е в състояние да създаде призрак, протестите разрушиха тази възможност. В обществото има създадена непоносимост към ГЕРБ и тяхното управление. Няма начин  да извадят изведнъж привлекателен за хората образ. Затова на изборите те ще усвоят максимално купен и контролиран вот. Имам достоверна информация от личност, приближена до ГЕРБ и ДПС, че се готви откупуване на 300 000 – 400 000 гласа на цена от по 100 лева. Това значи, че изборите предварително са спечелени от ГЕРБ, при това с нашите пари.

Чиновничеството също се очаква да свърши работа на властта.

Там системата работи безотказно, това е контролираният вот.

Не е откритие, че в ГЕРБ няма ляво и дясно, а само интереси?

Да, тя е типична популистка партия, която няма идеология. Идеология е самата власт.

Споменахте името на Делян Пеевски. В момента упорито се гадае дали той е само икономически пълномощник на Ахмед Доган, или има намерение да подчини почетния председател на ДПС?

Чувал съм втората версия, но не я приемам. Доган продължава напълно да контролира ДПС и ще го прави докато е жив. Ако е имало опит Пеевски да премине от финансовата към политическата власт в движението, той е бил неуспешен. Доган е изключително опитен и хитър политик. Той е готвен за работа в разузнаването и това много му помага при опити да му отнемат властта.

Функционери от ДПС се позовават на Ахмед Доган така, както някога в комунистическите среди се цитираше Ленин.

В ДПС има култ към личността на Доган. Видяхме как той елиминира Лютви Местан.

Приемате ли политическата метафора, че руските подводници акостират в яхтеното пристанище на Росенец?

Връзката на Доган с Русия е неразрушима. Освен на ДС, вероятно е бил сътрудник и на КГБ. В много критични моменти той е заемал проруска позиция като апологет.

Ако потърсим алтернатива, смятате ли, че младите, които искат да живеят на момента, ще се захванат с мъчителното и бавно изграждане на демократична мрежа, която да разруши ОММ?

„Българска демократична общност“ е отворена към гражданското общество мрежа за партньорство. Тя търси модерни, компетентни хора и е изградена изцяло на хоризонтален принцип, за разлика от познатите йерархични партии.

Това звучи като апостолска дейност на идеалистични начала, а в XXI в. финансовите ресурси на партиите са решаващи.

В XXI в. политическата дейност доста се промени, интернет комуникацията зае централно място, а тя не изисква много средства.

Умна политика се прави със съюзници. Кои партии, движения и личности приемате като нормални партньори в една широка демократична мрежа?

Бяха създадени смехотворни коалиции – като „Изправи се България! Мутри вън!“ – които нямат никакво бъдеще. Не може, след като си бил „червено острие“, да се правиш на Орлеанската дева и като амазонката на бедните да поведеш поход срещу модела, в който активно си участвал. За Отровното трио изобщо не ми се говори, а коалицията между „Воля“ и НФСБ смята, че като се съберат два минуса, това дава плюс. „Демократична България“ за съжаление не прояви никакво колегиално отношение, те са самовлюбени и самозатворени. Съюзници са почтените и смели граждани.

Виждате ли на терен у нас изявени лидери, при положение, че и в света в момента има криза на лидерството?

Има две теории за лидерството: едната е, че лидерът се ражда, а втората – че се изгражда. Според Иван Костов, един от учителите ми в политиката, лидерът се изгражда. Но най-важното качество на лидера за мен е смелостта. Виждаме много интелигентни и добре говорещи хора в политиката, но повечето са страхливци.

Емил Янев, Банкер




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703284
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031