Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2022 10:35 - Новата наука за съзнанието: Следващата голяма научна революция
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 1662 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.09.2022 10:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Новата наука за съзнанието: Следващата голяма научна революция

imageОТД-Р МАРИО БОРЕГАРД 9 СЕПТЕМВРИ 2022 Г  

https://thepulse.one/2022/09/09/the-new-science-of-consciousness-the-next-great-scientific-revolution/?fbclid=IwAR2biW8s6Z5B_av97X01_R99GxzkfDJpJmHjJejSGVVRWHwWbhxGGCrFlYY

imageИзображение чрез Shutterstock

През 60-те години на миналия век историкът и философ на науката Томас Кун публикува книга, озаглавена  „Структурата на научните революции “, която стана много влиятелна както в академичните, така и в популярните среди.

В тази книга Кун предлага, че парадигмите – теоретичните рамки на научните дисциплини, в които се формулират теории и провеждат експерименти – могат и трябва да се променят, защото рано или късно те не успяват да обяснят наблюдаваните явления.

Според Кун, когато аномалии - експериментални наблюдения или други емпирични доказателства, които нарушават широко приетата теоретична рамка - които парадигмата не може да побере, се натрупват и постоянните усилия на учените не успяват да изяснят тези аномалии, научната общност започва да губи доверие в доминиращата парадигма и настъпва кризисен период.

Сега може да се забавлява една нова парадигма, която се състезава със старата за надмощие. Тази нова парадигма не е просто продължение на старата парадигма, а напълно различен мироглед.

Обичате да четете The Pulse? Ако сте редовен читател на нашата работа и обичате това, което правим, помислете дали да не станете член с платен абонамент и да ни помогнете да разширим работата си. Можете да поддържате само за $5 на месец и да се насладите на множество предимства за членове. Щракнете тук, за да научите повече.

По отношение на изучаването на съзнанието, в момента господстващата парадигма, известна като научен материализъм (или просто материализъм), погрешно твърди, че всичко е материално (т.е. съставено изключително от физическа материя) и че всички явления са резултат от чисто материални взаимодействия. Този мироглед предполага, че умът и съзнанието – и всичко, което субективно преживяваме (напр. нашите спомени, емоции, цели и духовни прозрения) – са идентични с или могат да бъдат сведени до електрически и химични процеси в мозъка.

Друго заключение от материалистическата парадигма е, че нашите мисли и намерения не могат да окажат никакво влияние върху нашите мозъци и тела, нашите действия и физическия свят, тъй като умът не може да повлияе директно от разстояние на физическите и биологичните системи. С други думи, ние, хората, не сме нищо друго освен сложни биофизични машини. В резултат на това нашето съзнание и личност автоматично изчезват, когато умрем.

Материализмът повече или по-малко доминира в науката и академичната дума от векове, въпреки факта, че много от водещите пионери в съвременната наука са го отхвърлили имплицитно или изрично. Това господство сериозно стеснява науките и възпрепятства развитието на изучаването на ума, съзнанието и духовността.

Освен това вярата в тази парадигма като изключителна обяснителна рамка за реалността е принудила много учени да пренебрегнат някои аспекти на субективното измерение на човешкия опит. Това доведе до силно изкривено и обедняло разбиране за себе си и нашето място в природата.

Доказателствата, оспорващи научния материализъм

Има нарастващи доказателства, че материалистическата парадигма е остаряла. Например, изследванията на така наречените „пси феномени“ (напр. телепатия, ясновидство, предусещане) показват, че понякога можем да получаваме значима информация без използването на обикновени сетива и по начини, които надхвърлят обичайните пространствени и времеви ограничения. Освен това пси-изследванията показват, че можем психически да влияем — от разстояние — на физически устройства и живи организми (включително други човешки същества).

Изследванията показват също, че далечните умове могат да се държат по начини, които не са локално свързани, т.е. предполага се, че корелациите между далечните умове са неопосредствани (те не са свързани с известен енергиен сигнал), не смекчени (те не се влошават с увеличаване на разстоянието) и незабавни (те изглеждат като едновременни). Пси феномените са толкова често срещани, че не могат да се разглеждат като аномални, нито като изключения от природните закони, а като индикации за необходимостта от по-широка обяснителна рамка, която не може да се основава на материализма.

Освен това, съзнателна умствена дейност може да се изпита в клинична смърт по време на сърдечен арест (това е, което се нарича „преживяване близо до смъртта“ [NDE]). Някои хора, близки до смъртта (NDErs) съобщават за верични възприятия извън тялото (т.е. възприятия, за които може да се докаже, че съвпадат с реалността), възникнали по време на сърдечен арест. Пациентите с NDE също съобщават за дълбоки духовни преживявания по време на NDEs, предизвикани от сърдечен арест. Трябва да се отбележи, че електрическата активност на мозъка спира в рамките на няколко секунди след спиране на сърцето.

В други отношения контролираните лабораторни експерименти са документирали, че квалифицирани изследователски медиуми (хора, които твърдят, че могат да общуват с умовете на хора, които са физически умрели) понякога могат да получат много точна информация за починали лица. Освен това, както в случая с изследването на медиумизма, изследването на прераждането също подкрепя заключението, че умът може да съществува отделно от мозъка.

По същия начин квантовата физика (QP) убедително опровергава научния материализъм. Всъщност QP постави под въпрос материалните основи на света, като показа, че атомите и субатомните частици не са наистина обекти - те не съществуват със сигурност в определени пространствени местоположения и определени времена. По-скоро те показват „тенденции за съществуване“, образувайки свят от възможности в квантовата област.

Нещо повече, физиците са открили, че наблюдаваните частици и наблюдателят - физикът и методът, използван за наблюдение - са някак си свързани и резултатите от наблюдението изглежда са повлияни от съзнателното намерение на физика. Този феномен накара извисяващи се фигури на QP да предложат, че съзнанието на физика е жизненоважно за съществуването на наблюдаваните физически събития и че умствените събития, като намерението, могат да повлияят на физическия свят.

Възникващата постматериалистична парадигма

Като се има предвид, че материалистичните теории за ума не могат да обяснят доказателствата, представени накратко по-горе, и не успяха да изяснят как мозъкът може да произвежда умствени функции и съзнание, аз твърдя, че сега е време да се освободим от оковите и щорите на старата материалистична парадигма, и разширяват нашата представа за естествения свят.

Въпреки че все още нямаме всички отговори, въпреки това вече е възможно да се очертае схема на постматериалистична парадигма (PMP), базирана на различните линии от емпирични доказателства, представени в тази статия. От моя гледна точка, ето някои ключови елементи от тази нова парадигма:

1. Умът е нередуцируем и неговият онтологичен статус е също толкова първичен, колкото този на материята, енергията и пространство-времето. Освен това умът не може да бъде извлечен от материята и сведен до нещо по-основно.

2. Както разкриват пси феномените, съществува дълбока взаимосвързаност между менталния свят и физическия свят, които всъщност не са разделени - те само изглеждат разделени. Всъщност менталният свят и физическият свят са дълбоко взаимосвързани, тъй като те са допълващи се аспекти (или проявления), произтичащи от обща основа.

3. Умът (волята/намерението) действа като сила, т.е. може да повлияе на състоянието на физическия свят и да действа по нелокален начин. Това означава, че умът не е ограничен до конкретни точки в пространството, като мозъци и тела, нито до конкретни точки във времето, като настоящето.

4. Мозъкът действа като приемопредавател на умствената дейност, т.е. умът работи чрез мозъка, но не се произвежда от него. Фактът, че умствените функции се нарушават, когато мозъкът е увреден, не доказва, че мозъкът генерира ум и съзнание.

В съответствие с идеята, че мозъкът може да бъде интерфейс за ума, този орган може да се сравни с телевизор. Това устройство приема излъчвани сигнали (електромагнитни вълни) и ги преобразува в изображение и звук. Ако повредим електронните компоненти в телевизора, може да предизвикаме изкривяване на изображението на екрана и звука, тъй като капацитетът на телевизора да приема и декодира излъчваните сигнали е нарушен. Но това не означава, че излъчваните сигнали (и програмата) всъщност се произвеждат от телевизора.

По същия начин увреждането на специфична област на мозъка може да наруши умствените процеси, медиирани от тази церебрална структура, но такова прекъсване не води до това, че тези умствени процеси могат да бъдат сведени до невронна активност в тази област на мозъка.

Последици от постматериалистичната парадигма

Индивидуално и колективно PMP има широкообхватни последици. Тази парадигма омагьосва отново света и дълбоко променя визията, която имаме за себе си, връщайки ни достойнството и силата ни като човешки същества. PMP също насърчава положителни ценности като състрадание, уважение, грижа, любов и мир, защото ни кара да осъзнаем, че границите между себе си и другите са пропускливи. По този начин тази парадигма насърчава осъзнаването на дълбоката взаимовръзка между нас и природата като цяло, включително всички нива на физическа организация. Такава взаимовръзка може да обхваща и нефизически, духовни сфери.

Никога не пропускайте ритъм.

Присъединете се към нашия бюлетин, за да следите The Pulse!

Абонирай се  

Що се отнася до тази тема, тук трябва да се отбележи, че PMP признава духовните преживявания, които са свързани с фундаментално измерение на човешкото съществуване и често се съобщават във всички култури: в рамките на постматериалистичната рамка тези преживявания не се считат  a priori  за фантазии или симптоми на патологични процеси. И накрая, като подчертава дълбоката връзка между нас и природата, PMP също така насърчава екологичното съзнание и опазването на нашата биосфера. В този смисъл моделът на реалността, свързан с PMP, може да помогне на човечеството да създаде устойчива цивилизация и да разцъфти.

Заключение

Материалистическият мироглед, който доминира в науката и академичните среди през последните няколко века, е изчерпан. Най-накрая достигаме повратна точка в натрупването на доказателства и по-дълбоко разбиране, а старият материалистичен светоглед започна да се разпада.

Както проницателно отбеляза Томас Кун, историята на науката е белязана от няколко специални момента, които се характеризират с големи концептуални пробиви. Кун нарече тези пробиви промени в парадигмата. Основните промени в парадигмата включват промяна в мисленето, че (а) Земята е плоска, Земята е сферична, че (б) Слънцето се върти около Земята, Земята се върти около Слънцето, че (в) материята е твърда и фиксирано (както го възприемаме конвенционално), за да има значение, че е предимно „празно пространство“.

Изглежда, че сега се приближаваме към друга решаваща промяна на парадигмата, а именно прехода от материалистическата наука към постматериалистическата наука. Наистина има ясни признаци, че PMP набира сила. Например преди няколко години   беше публикуван Манифестът за постматериалистична наука .

От публикуването си този документ е подписан от повече от 300 учени и философи от цял ​​свят.

Преходът от материалистическата наука към постматериалистическата наука, който има голямо обещание за науката, ще ни доведе до следващата голяма научна революция и ще бъде от жизненоважно значение за еволюцията на човешката цивилизация. Убеден съм, че този преход ще бъде още по-ключов от този от геоцентризъм към хелиоцентризъм.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740540
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031